Avatar
WelkomINFO
HOUDEN VAN EEN KAT ALS HUISDIER

Wat je moet weten:


VachtverzorgingHet vachtje van je kat is niet alleen mooi en zacht, het heeft ook belangrijke functies: bescherming van de huid en warmtelevering. Bij sommige katten is af en toe kammen genoeg, andere hebben een meer intensieve verzorging nodig.

Welke vachtverzorging heeft mijn kat nodig?

Wat voor soort vachtverzorging je kat nodig heeft, hangt af van het ras. Iedere kat moet regelmatig gekamd worden. Daarnaast laat je langharige katten met een wollige ondervacht om de drie maanden plukken. Zo ontstaan er minder snel klitten en is het voor de kat makkelijker om zichzelf schoon te houden. Plukken is een lastig klusje. Om te voorkomen dat je je kat pijn doet, laat je dit best door een ervaren kattentrimmer doen.
Wat ook helpt en een trukje uit grootmoeders doos is maïzena op de vacht doen en je haalt de onderwol en knopen zo weg.

Hoe vaak moet ik mijn kat kammen of borstelen?

Veel katten vinden kammen en borstelen niet prettig. Toch is het belangrijk dat je het regelmatig doet. Je kat verhaart het hele jaar door en het lukt haar niet om al die losse haren zelf kwijt te raken. Door regelmatig te borstelen voorkom je klitten en hou je haar vacht in conditie.

Kam een kortharige kat in de ruiperiode één keer per week, langharige katten vaker, tot zelfs dagelijks wanneer de vacht snel klit.

Schaf voor de vachtverzorging een vlooienkam en een borstel met niet te scherpe punten aan. Het wassen van je kat gebeurt met speciale kattenshampoo.

Waarop controleer ik de vacht van mijn kat?

De vacht van je kat zegt veel over haar gezondheid. Daarom is het is belangrijk om deze regelmatig te controleren. Het moment van kammen en borstelen is daar een mooi moment voor. Je kijkt dan of:

  • de vacht aansluitend is en geen kale plekken heeft;
  • je kat vlooien heeft (vaak herkenbaar aan de vlooienuitwerpselen in de vacht op de rug, vlak voor de staart);
  • ze teken heeft;
  • ze overmatig veel huidschilfers heeft.

Huidschilfers of kale plekken wijzen vaak op een onderliggend probleem. Ga naar de dierenarts als je kat daar last van heeft.

Mijn kat wil niet geborsteld worden

Sommige katten staan borstelen en kammen niet toe. Laat het hier niet bij, daarvoor is de vachtverzorging te belangrijk. Ga in dit geval naar een kattentrimmer of dierenarts. In uiterste gevallen wordt het dier voor de broodnodige verzorging onder narcose gebracht.

Laat je kat als kitten wennen aan kammen en borstelen, dan vindt ze dit op latere leeftijd geen probleem.


Kitten te koop

kittentekoop.be is niet verantwoordelijk voor de inhoud en juistheid van de door derden op de website geplaatste informatie. Het is de eigenaars van deze site uitdrukkelijk toegestaan eventueel geplaatst info en aanbod te verwijderen mochten zij dit nodig achten. Indien opmerkingen en of klachten kan je een mail sturen naar kittentekoop.be

Volg ons op Facebook
Willekeurige foto uit ons bestand
    kittentekoop foto van Proesmans Anja
    © Proesmans Anja
© Copyright 2017 Kitten te koop design by PubliDesign