KATTENRASSENNebelung

Herkomst
De Amerikaanse basis van de Nebelung is gelegd door Siegfried (1984) en Brunhilde (1985). Elsa, de moeder van zowel Siegfried als Brunhilde, was een zwarte kortharige huiskat waarvan de vader op een zwarte angora leek. Zij werd gedekt door een kater die overeenkomsten vertoonde met een Blauwe Rus. Uit dit nest werden zes kittens geboren, waarvan een met halflanghaar, Siegfried (zie hieronder). Siegfried was een bijzondere kat, hij bezat de kenmerkende eigenschappen van een Blauwe Rus, echter gecombineerd met halflanghaar.Vijf maanden later wierp Elsa nog een nest van dezelfde vader. Hieruit werden zeven kittens geboren. Twee van deze kittens hadden halflanghaar waarvan de ene zwart en het andere poesje blauw was gekleurd (Brunhilde). Brunhilde had zijdezacht haar dat lichter was dan dat van Siegfried. Cora Cobb was zo onder de indruk van deze kittens dat ze vond dat dit een eventueel begin van een nieuw ras zou kunnen zijn.Daarom nam Cora contact op met een geneticus binnen TICA. Deze geneticus dr. Solveig Pfleuger, gaf aan dat het ras het beste te omschrijven is als een halflangharige Blauwe Rus. Gesteund door dr. Pfleuger is Cora Cobb de rasstandaard gaan schrijven volgens de richtlijnen van de Blauwe Rus, maar met een verschil; haarlengte.In 1995 komt Cora in contact met een dame die op een show in Moskou een Russische Nebelung, geboren uit twee Blauwe Rus ouders, heeft gezien. Dit bevestigd het vermoeden dat de Nebelung net zo natuurlijk is als de Blauwe Rus,maar doordat het langhaargen recessief is komt het slechts zelden tot uiting. Er gaat enige tijd overheen, voordat Cora de afkomst van deze Russische Nebelung kan achterhalen en van deze fokker (Cattery Zimnji Den) een Nebelung kan kopen, Winterday Georgin of Nebelheim.De Nebelung wordt erkend door de TICA, TCA, WCF en de onafhankelijke kattenverenigingen in Nederland.Op dit moment zijn er Nebelung fokkers in de Verenigde Staten, Rusland, Duitsland en Nederland en gezamenlijk wordt er gewerkt aan aan brede genetische basis. Ook wordt de Blauwe Rus (het enige ras waarmee een Nebelung gekruist mag worden) gebruikt voor het verbreding van het ras. Kittens uit deze kruisingen mogen alleen worden gebruikt voor de Nebelung fok.

Karakter
De Nebelung is een vrolijke, speelse, aanhankelijke en intelligente kat. Ondanks dat het een actieve kat is, kan hij prima binnen leven. De Nebelung is erg gericht op zijn baasje (personeel) en terughoudend tegenover vreemden. Het is wel een kat die graag gezelschap heeft van de mens of van een soortgenoot.

Verzorging
Het onderhouden van de vacht valt ondanks de lengte mee. Af en toe borstelen is nodig, maar dit hoeft niet dagelijks.

Lichaam: de rasstandaard van de Nebelung is gelijk aan die van een Blauwe Rus, maar met één verschil: de vachtlengte.
Kop: hoekig profiel en goed ontwikkelde snorhaarkussentjes.
Ogen: amandelvormige groene ogen.
Oren: relatief groot, laag aangezet, breed aan de basis en lopen puntig toe. Aan de binnenkant is het oor onbehaard, maar kleine oorpluimpjes op de oortopjes zijn een pluspunt.
Staart: tamelijk lang, breed aan de basis en toelopend in een punt.
Vacht:
halflangharige dubbele vacht
Kleur:
ze komen in drie verschillende vachtkleuren voor. Blauwgrijs is de oudste, bekendste en meest geliefde kleur, maar er worden steeds meer katten van dit ras geboren met een zwarte of witte vacht, al worden deze nog niet door alle organisaties erkend. De blauwe vacht behoort blauwgrijs en zo egaal en zuiver mogelijk van kleur te zijn, met een zachte zilveren weerschijn. De neus en voetzolen zijn eveneens blauwgrijs, de ogen behoren intens groen te zijn.

Terug
Kitten te koop

kittentekoop.be is niet verantwoordelijk voor de inhoud en juistheid van de door derden op de website geplaatste informatie. Het is de eigenaars van deze site uitdrukkelijk toegestaan eventueel geplaatst info en aanbod te verwijderen mochten zij dit nodig achten. Indien opmerkingen en of klachten kan je een mail sturen naar kittentekoop.be

Volg ons op Facebook
Willekeurige foto uit ons bestand
    kittentekoop foto van Wittevrouw Shana
    © Wittevrouw Shana
Copyright 2017 Kitten te koop design by PubliDesign