KATTENRASSENEgyptische Mau

Herkomst
De Egyptische Mau vindt zijn oorsprong in het oude Egypte. 4000 jaar terug werd hij daar vereerd als een god. ‘Mau’ is in het Egyptisch ‘kat’ of ‘zon’. In het begin was hij bijna de beschermer van de mensen omdat hij muizen (graandieven) en slangen doodde. Wanneer iemand een kat doodde of slecht behandelde, dan kreeg hij de doodstraf. De Mau was een lid van de familie, kreeg goed eten en had een hoog aanzien. Als een kat overleed, moesten de familieleden hun wenkbrauwen afscheren als teken van rouw. De kat werd gemummificeerd en begraven in de kattenpiramide van Bubastis, dit was de plaats van de godin Bastet. Eerst werd deze afgebeeld als leeuwin maar later ook als kat en als vrouw met kattenhoofd. De ogen van Bastet waren een bewaarplaats voor de zon, en Ra (god van de zon) versloeg de Slang van de duisternis Apop in de gedaante van een gespotte kat. De farao’s wilden de Maus alleen voor zichzelf en ze slaagden hierin door er halfgoden van te maken. Hierdoor wordt de Mau ook soms ‘kat van de farao’ genoemd. We kunnen de Mau aanzien als de voorvader van onze huiskatten. De afbeelding van deze katten kan teruggevonden worden op hiërogliefen. Ze worden meestal afgebeeld als beschermer, jager of huiskat. Ze lijken sprekend op de huidige Mau. De Russische prinses Natalia Troubetskoy ontdekte de Mau en was er door gefascineerd. Ze kon 3 Maus mee uit Egypte brengen en redde ze zo uit oorlogen en opstanden. In 1953 en 1954 werden haar eerste nesten geboren. Samen met de door haar zelfgefokte Maus ging ze naar Amerika in 1956. Jojo (een bronzen kater), Liza en Baba (2 zilveren kattinnen), vormden haar cattery Fatima. In 1958 werd de Mau voor het eerst aanvaard als ras in de 3 kleuren: zilver, brons en smoke. Zwart mocht alleen gebruikt worden voor de fok. Later kwam er ook heel zeldzaam blauw voor in de nesten, dat ook geaccepteerd werd, pas in 1977. Alle katten die afstammen van Fatima, vormen de traditionele lijn. In 1980 importeerde Jean Mill Tasha en haar broer Toby naar Amerika. Deze warm bronzen goed gecontrasteerde Maus met een gouden schijn waren geboren in Egypte maar woonden in New Delhi. Ze werden ook opgenomen in het stamboek en zorgden voor nieuw bloed, dat hard nodig was omdat er veel inteelt was in de traditionele lijn. Katten die hiervan afstammen noemen we de ‘Indian line’. Rond WO II was de Mau zo goed als uitgestorven in Europa maar in 1988 werden ze weer geïmporteerd vanuit Amerika door 3 landen (Italië, Zwitserland en Nederland). Ondanks dat de Mau zich op een gezonde manier probeert uit te breiden, hun populariteit stijgt en dat ze een uitzonderlijke persoonlijkheid hebben, zijn ze nog steeds zeldzaam.

Karakter
De Egyptische Mau bezit een boeiende persoonlijkheid. De Mau heeft wil zijn eigen zin hebben maar is toch vriendelijk en sociaal , ook met andere huisdieren. De Mau is erg gesteld op zijn familie (kat en mens) en wil een lid zijn van het gezin. Het is dus noodzakelijk dat zijn eigenaars verantwoordelijk en liefkozend zijn. Hij is zeer aanhankelijk aan de mensen die hij graag ziet en is er dan ook trouw aan. De Mau is een levendige kat die in huis rondloopt met zijn lievelingsspeelgoed en hij is ook een bedreven vanger. Hij is nieuwsgierig, wil zich met alles moeien en houdt ervan rondgedragen te worden op de schouders. Door zijn onafhankelijkheid en gevoeligheid zijn het echte opvoeders en goede moeders. Deze intelligente kat met een uniek karakter, is een ideale huisgenoot.

Verzorging
De vacht is met een minimum aan verzorging in goede conditie te houden. Het is voldoende om de vacht eens per week te borstelen. Om de glans te benadrukken kunt u na het borstelen de vacht wrijven met een zeemleren lap.

Lichaam: oosters en sierlijk. Fijne elegante poten, lang in verhouding tot het lichaam, met compacte voeten. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten.
Kop: enigszins wigvormig. De neusrug is recht en loopt zonder inkeping in het voorhoofd over
Ogen: groot, aan de bovenkant amandelvormig, aan de onderkant rond.
Staart: gemiddelde lengte, afgeronde top.
Oren: groot, breed aan de basis met een afgeronde top.
Vacht: Korte, zijdeachtige vacht, glanzend met opvallend vlekkenpatroon.
Kleur: Silver, Bronze, Black Smoke, en Pewter.

Terug
Kitten te koop

kittentekoop.be is niet verantwoordelijk voor de inhoud en juistheid van de door derden op de website geplaatste informatie. Het is de eigenaars van deze site uitdrukkelijk toegestaan eventueel geplaatst info en aanbod te verwijderen mochten zij dit nodig achten. Indien opmerkingen en of klachten kan je een mail sturen naar kittentekoop.be

Volg ons op Facebook
Willekeurige foto uit ons bestand
    kittentekoop foto van Heetebrij Jeannet
    © Heetebrij Jeannet
Copyright 2017 Kitten te koop design by PubliDesign