KATTENRASSENHighland Fold

Herkomst
In 1961 werd er in Schotland in een nest boerenkatjes spontaan een wit kit met gevouwen oren geboren. Het kitten, een katertje, kreeg de naam Snowball en zijn bestaan wekte al snel de interesse van kattenfokkers. Met behulp van geschikte huiskatten en Britse Korthaarkatten werd de bijzondere mutatie die voor het gevouwen oor verantwoordelijk was in een nieuw ras vastgelegd onder de naam Scottish Fold. De factor die de gevouwen oren van de kat veroorzaakt, vererft dominant. Helaas is gebleken dat het gen niet alleen de grappige gevouwen oortjes veroorzaakt, maar ook kan leiden tot afwijkingen in aan het kraakbeen op andere plaatsen in het lichaam, vooral wanneer beide ouders gevouwen oren hebben. Onder andere om deze reden trok de Engelse overkoepelende organisatie destijds de aanvankelijk gegeven voorlopige erkenning weer in. Intussen waren er echter diverse Folds naar Amerika geexporteerd en daar wordt het ras nog steeds gefokt. Omdat het gen in homozygote vorm tot afwijkingen kan leiden, worden er nooit twee katten met gevouwen oortjes met elkaar gekruist. Men gebruikt hiervoor katten met staande oren uit Foldlijnen, American Shorthairs of Britse Korthaarkatten.
Uiteraard bleven ook de halflanghaarversies niet uit, die Highland Fold genoemd worden.

Karakter
Het is een vriendelijke kat met een gelijkmatig humeur. Ze zijn overwegend rustig, al kunnen ze een spelletje op zijn tijd wel waarderen, ze gaan goed om met andere katten en ook de omgang met honden geeft zelden problemen, op voorwaarde dat ze als jonge kitten al op een positieve manier met honden hebben kennisgemaakt. Ze zijn niet snel uit hun doen, ook in drukke gezinnen voelen ze zich prima op hun gemak. Ze zijn uitstekende speelkameraadjes voor kinderen. Scottish Folds zijn verre van luidruchtig, ze gebruiken hun zachte stem niet veel. Hoewel ze graag aangehaald en geknuffeld worden, dringen ze zich niet tot vervelens toe op. Ze stellen gezelschap op prijs, maar ze kunnen ook goed een dagje alleen blijven.

Verzorging
De vacht is met een minimum aan verzorging in goede conditie te houden. Het is voldoende om de kat regelmatig te borstelen en daarna de vacht lichtjes door te kammen met een grove kam. Tijdens de rui kan een rubberen borstel of massagehandschoen dienst doen om de dode en losse haren te verwijderen, maar wees hiermee voorzichtig omdat u hiermee ook de vacht zou kunnen beschadigen. De oren hebben niet meer aandacht nodig dan die van andere katten en u kunt ze af en toe schoonmaken.

Lichaam: middelgroot, gespierd met een middelzwaar beendergestel. De romp is gerond en de poten zijn kort tot middellang in verhouding tot het lichaam. De voeten zijn rond en sierlijk
Kop: relatief korte nek met ronde kop en sterk ontwikkelde kaak.Vrij korte neus met lichte stop.
Ogen: grote, ronde ogen die vrij ver uit elkaar staan en er vriendelijk uitzien.
Staart: staart is middellang tot lang. Lange spitse staart
Oren: de oren zijn naar voren en beneden gevouwen.
Vacht:dubbele vacht, erg dicht ingeplant, voelt zacht en veerkrachtig aan, het is belangrijk dat de vacht uitstaat. De Scottish Fold heeft een korte vacht, de Highland Fold een lange vacht.
Kleur: de vacht mag alle kleuren hebben, als ze maar natuurlijk zijn. Himalaya patroon zoals bij de Siamezen is uit den boze. Chocolate, cinnamon en lilac komen niet voor. Veel voorkomende kleuren zijn blauw, rood, zwart en crème. De oogkleur komt overeen met de vachtkleur, meestal is hij koperkleurig of oranje.
Bijzonderheden
Uit gezondheidsoverwegingen worden de Scottish / Highlands Folds nooit met elkaar gepaard om het risico voor afwijkingen aan het kraakbeenstelsel te voorkomen.

Terug
Kitten te koop

kittentekoop.be is niet verantwoordelijk voor de inhoud en juistheid van de door derden op de website geplaatste informatie. Het is de eigenaars van deze site uitdrukkelijk toegestaan eventueel geplaatst info en aanbod te verwijderen mochten zij dit nodig achten. Indien opmerkingen en of klachten kan je een mail sturen naar kittentekoop.be

Volg ons op Facebook
Willekeurige foto uit ons bestand
    kittentekoop foto van Ko Miranda
    © Ko Miranda
Copyright 2017 Kitten te koop design by PubliDesign