KATTENRASSENExotic Shorthair

Herkomst
De Exotic Shorthair is de kortharige variant van de Perzische Langhaar kat. De eerste Exotic zag nog niet zo lang geleden in de Verenigde Staten het levenslicht. Bij een kattenliefhebber die zowel American Shorthairs als Perzen hield, dekte een American Shorthairkater een Perzische Langhaarpoes, die daarop kittens wierp die onmiskenbaar van een Perzisch type waren, maar de kortharige vacht van hun vader geerfd hadden. Het bestaan van deze kittens bleef geen geheim en omdat iedereen ze zo mooi vond, werd besloten een fokprogramma op te zetten om de kortharige vacht in het Perzische type vast te leggen. Hierbij werden niet alleen Perzen en American Shorthairs betrokken, maar ook Burmezen. Tegenwoordig zijn alleen paringen tussen Exotics en Perzen gebruikelijk, omdat het in wezen katten van hetzelfde ras zijn met dezelfde rasstandaard, met uitzondering van de vachtlengte. Het streven was en is immers gericht om een kortharige Pers te fokken.

Karakter
Exotics zijn rustige dieren met een evenwichtig karakter. In grote lijnen is hun karakter gelijk aan dat van de Pers. Ze hebben een zacht, prettig stemgeluid, dat ze overigens maar weinig laten horen. Ze kunnen het doorgaans goed vinden met andere katten, maar ook de omgang met honden verloopt over het algemeen probleemloos. Met kinderen kunnen ze prima opschieten. Ze hebben een groot aanpassingsvermogen en voelen zich ook uitstekend op hun plaats in wat drukkere gezinnen. Als het al te druk wordt, zoeken ze zelf wel een rustig plaatsje op. Ze zijn nooit zo nadrukkelijk aanwezig, maar stellen uw gezelschap wel op prijs.

Verzorging
De vacht is met een minimum aan verzorging in goede condities te houden. Normaal gesproken kunt u eens per week de vacht met een zachte, varkensharen borstel borstelen en daarna met een grove kam doorkammen. Ga hierbij voorzichtig te werk om te voorkomen dat de vacht beschadigt.

Lichaam
Middelgroot tot groot met stevige botten. Compact lichaam met brede borst en gespierd lichaam en rug. Korte krachtige nek. Korte poten met grote ronde voeten.
Kop: rond, massief en goed geproportioneerd, met een brede schedel en volle wangen. Het voorhoofd is mooi gewelfd en de korte, zeer brede neus heeft een duidelijke stop. De bovenkant van de neusspiegel dient op een horizontale lijn te liggen met de onderste oogleden. De stop moet ter hoogte van het midden van de ogen liggen. De Exotic heeft stevige, brede kaken en een stevige kin. Vanaf de zijkanten bekeken horen de kin, de top van de neus en het voorhoofd in een rechte verticale lijn te liggen.
Ogen: groot, rond, staan wijd uit elkaar en behoren stralend en vol uitdrukking te zijn. De oogkleur is afhankelijk van de vachtkleur, koperkleurig of donkeroranje, groen of blauw, maar ook odd-eyed komt voor. De oogkleur moet zo zuiver mogelijk zijn.
Staart: Korte staart met afgeronde punt.
Oren: klein, breed aan de basis en afgerond met in elk oor een vol oorpluimpje. Wijd uit elkaar staand, laag op de schedel geplaatst.
Vacht: Dicht en zacht.
Kleur: alle kleuren die we bij de Pers zien, zien we ook bij de Exotic Shorthair.

Terug
Kitten te koop

kittentekoop.be is niet verantwoordelijk voor de inhoud en juistheid van de door derden op de website geplaatste informatie. Het is de eigenaars van deze site uitdrukkelijk toegestaan eventueel geplaatst info en aanbod te verwijderen mochten zij dit nodig achten. Indien opmerkingen en of klachten kan je een mail sturen naar kittentekoop.be

Volg ons op Facebook
Willekeurige foto uit ons bestand
    kittentekoop foto van Dem Denise
    © Dem Denise
Copyright 2017 Kitten te koop design by PubliDesign