KATTENRASSENBurmees

Herkomst
Over de precieze oorsprong van de Burmees valt niets met zekerheid te zeggen. In elk geval werd in oude Thaise manuscripten van ruim voor het jaar 1700 al melding gemaakt van een kattenras dat opviel door zijn glanzende bruine vacht. Het ras werd Supalak of Thon Daeng genoemd en naar alle waarschijnlijkheid zijn deze katten de voorlopers van de Burmees geweest. De eerste bruine kat werd in 1930 door Dr. Joseph C. Thompson uit Rangoon naar San Francisco gehaald. Hij noemde deze kat Wong Mau. Wong Mau werd gepaard aan een Siamese kater. In het nest bevond zich een bruin katertje, dat weer gepaard werd aan zijn moeder.Geinteresseerden stelden een fokprogramma op om het type en de kleur van de moederkat vast te leggen. Men importeerde nog een aantal katten met het Burmese uiterlijk, maar om al te zware inteelt te voorkomen werden hier en daar ook weer Siamese katten in het fokprogramma ingezet. Hoewel de eerste Burmezen bruin waren werden al spoedig ook chocolate, blauwe en lilac geboren.

Karakter
De Burmees heeft een opvallend lieve en aanhankelijke aard. Ze houden van gezelschap en zijn daarbij ook nog eens ontzettend nieuwsgierig. De meesten lopen hun huisgenoten de hele dag na en liggen het liefst op schoot of bovenop de krant die u aan het lezen bent. Contact met mensen is voor deze katten dan ook heel belangrijk. Ze hebben een sociale instelling. De omgang met honden is over het algemeen goed, ze hebben een zacht en aangenaam stemgeluid en zijn verre van luidruchtig. Ze zijn tevens actief en speels tot op hoge leeftijd, ze staan bekend om hun intelligentie en kunnen behoorlijk koppig en eigenwijs zijn.

Verzorging
De vachtverzorging neemt niet veel tijd in beslag, omdat deze kat weinig tot geen ondervacht heeft. De kat geregeld aaien en af en toe borstelen is voldoende. Regelmatig de nagelpunten bijknippen en de oren met een speciale oorcleaner reinigen.

Lichaam: Deze middelgrote kat van ongeveer 3,5 kg is gespierd en krachtig, met een rechte rug en stevige borst. Ze heeft pootjes in verhouding tot het lichaam, met ovale voeten. De staart is taps toelopend, heeft een afgeronde top en is van gemiddelde lengte
Kop: Wigvormig met afgeronde vormen en een krachtige, brede onderkaak en kin. Duidelijke stop. Oren middelgroot en enigszins naar voren gericht. Ze staan wijd uit elkaar en zijn breed aan de basis.
Ogen: groot en staan wijd uit elkaar. De onderkant van het oog loopt rond, terwijl de bovenkant een rechte lijn volgt.
Staart: taps toelopend, gemiddelde lengte en een afgeronde top
Vacht: Zeer korte, dicht aanliggende vacht met weinig of geen ondervacht. Een fijne haarstructuur die zijdeachtig aanvoelt. De vacht heeft een mooie, diepe glans.
Kleur: de vachtkleur is in nuances die bij geen enkel ander ras voorkomt. De onderkant van het lichaam is altijd lichter dan de rug en de poten, en de overgang tussen de kleurnuances verloopt vloeiend.. Het gezicht en de oren mogen contrasteren qua kleur, maar markeringen, witte haren en strepen in de vacht zijn niet toegestaan. Vachtkleuren die voorkomen zijn: bruin, chocolate, cinnamon, blauw, lilac, rood, creme en tortie.

Bijzonderheden
Er is een opmerkelijk verschil in de kopvorm van de Amerikaanse en de Europese Burmees. De Amerikaanse Burmees heeft een korte kop met grote, en een beetje uitpuilende ogen. De kop van de Engelse Burmees is daarentegen gematigd van vorm.

Terug
Kitten te koop

kittentekoop.be is niet verantwoordelijk voor de inhoud en juistheid van de door derden op de website geplaatste informatie. Het is de eigenaars van deze site uitdrukkelijk toegestaan eventueel geplaatst info en aanbod te verwijderen mochten zij dit nodig achten. Indien opmerkingen en of klachten kan je een mail sturen naar kittentekoop.be

Volg ons op Facebook
Willekeurige foto uit ons bestand
    kittentekoop foto van Druyts Stijn
    © Druyts Stijn
Copyright 2017 Kitten te koop design by PubliDesign