KATTENRASSEN(Turkish)
Angora

turks angora

Herkomst
De Turkse Angora heeft zijn naam te danken aan de Turkse hoofdstad Ankara, die vroeger de naam Angora droeg. Het is een van de oudste kattenrassen, en misschien zelfs het oudste halflangharige kattenras. Vreemd genoeg komt het ras pas de laatste tijd weer wat in de schijnwerpers. Het zijn dan ook bijzonder mooie katten met een intelligente uitstraling. Ze worden in veel verschillende kleuren gefokt, maar effen wit is de oorspronkelijke kleur.Men denkt dat de eerste Turkse Angora's aan het begin van de 17e eeuw door Italiaanse kooplieden uit het land van herkomst naar Europa zijn gebracht. Omdat ze er zo luxe uitzagen werden ze vaak als kostbaar geschenk aangeboden aan hooggeplaatste en adellijke personen. Aan het einde van de 19e eeuw begon men de Turkse Angora te kruisen met andere katten en de dieren die daaruit ontstonden, bleken een nog luxere uitstraling te hebben. Deze kruisingen verdrongen langzaam maar zeker de Turkse Angora's van hun vrijwel onaantastbare positie. Ze raakten steeds meer op de achtergrond en het had weinig gescheeld of ze waren bijna uitgestorven. Tussen 1910 en 1920 kende het ras een historisch dieptepunt. Door middel van een fokprogramma dat uitgevoerd werd door de dierentuinen van Ankara en Istanbul probeerde men het ras voor uitsterven te behoeden. Ze mochten niet meer naar het buiteland worden geexporteerd. In de jaren 50 bemachtigden enkele Amerikanen exemplaren die de stamouders werden van het huidige bestand. De eerste importen betroffen overwegend witte katten. Hieruit kwamen uiteraard ook gekleurde nakomelingen. Zowel in de Verenigde Staten als later in Europa werd eerst de witte varieteit erkend, later volgde ook de erkenning van de gekleurde versie.

Karakter
Turkse Angora's zijn actieve, extroverte katten met een uitgesproken sociaal karakter naar mensen toe. Hun intelligentie komt tot uitdrukking wanneer ze ergens hun zinnen op hebben gezet, in korte tijd weten ze deuren en keukenkastjes te openen. Ze zijn ontzettend nieuwsgierig, alles wat het huis binnenkomt wordt uitgebreid besnuffeld en gekeurd. Ze zijn speels en ondernemend. Katten van dit ras zijn zeer gesteld op menselijk gezelschap en hebben soms de neiging zich te binden aan een persoon in het bijzonder. Ze geven veel aandacht en liefde, maar ze verwachten van u een even grote toewijding. Laat uw kat nooit lang alleen in een buitenren of een apart kamertje. Over het algemeen kunnen ze uitstekend opschieten met andere katten en ook de omgang met honden stuit zelden op problemen.Omdat ze een eerlijk en evenwichtig karakter hebben kunnen ze het normaal gesproken goed vinden met kinderen. Als ze echter te grof of ruw behandeld worden, laten ze dit zeker weten, al zullen ze de kinderen niet rancuneus bejegenen.

Verzorging
De vacht neigt niet tot klitten en is met een minimum aan verzorging in een goede konditie te houden. Over het algemeen zijn Turkse Angora's zoals de meeste katten bijzonder zindelijk en schoon op zichzelf en is een wekelijkse borstelbeurt met een haren borstel voldoende om de vacht in goede konditie te houden. In de zomer hebben ze betrekkelijk weinig vacht.

Lichaam: stevig, gespierd, maar tegelijkertijd lenig en elegant, klein tot middelgroot formaat. Het beendergestel is fijntjes. Het lichaam is relatief lang en de achterpoten staan wat hoger dan de voorpoten, zodat de ruglijn enigszins oploopt naar de staart toe. Ze hebben kleine, ronde voetjes met pluimpjes tussen de tenen. De hals is slank, sierlijk en middelmatig lang
Kop: De wigvormige kop is in verhouding tot het lichaam klein tot middelgroot
Ogen: groot, amandelvormig, enigszins schuin geplaatst. Ze kunnen elke oogkleur hebben, twee verschillende kleuren ogen komen relatief veel voor.
Oren: lang, puntig, hoog op de kop geplaatst, vertonen pluimpjes
Staart: volbehaard, breed aan de wortel en spits toelopend. Wanneer de staart over de rug teruggelegd wordt, moet de staart tenminste tot tussen de schouderbladen reiken, maar liever nog verder.
Vacht: halflang
Kleur: oorspronkelijke kleur is effen wit, tegenwoordig mag de vacht elke kleur en kleurcombinatie vertonen, mits het gaat om natuurlijke kleuren. Niet natuurlijke kleuren zoals lilac, chocolate en het himalayapatroon mag ze dan ook nooit vertonen. Zilvergekleurde ondervachten zijn toegestaan.

Terug
Kitten te koop

kittentekoop.be is niet verantwoordelijk voor de inhoud en juistheid van de door derden op de website geplaatste informatie. Het is de eigenaars van deze site uitdrukkelijk toegestaan eventueel geplaatst info en aanbod te verwijderen mochten zij dit nodig achten. Indien opmerkingen en of klachten kan je een mail sturen naar kittentekoop.be

Volg ons op Facebook
Willekeurige foto uit ons bestand
    kittentekoop foto van Bos Mannaert Davy & Laura
    © Bos Mannaert Davy & Laura
Copyright 2017 Kitten te koop design by PubliDesign